2012. július 20., péntek

Inch Kenneth - Mitford House


Csodálatos, misztikus látnivalót nyújt az Isle of Mull közelében lévő aprócska sziget, Inch Kenneth a látogatók számára. Nemcsak azért, mert a skót partok ölelésében lévő földnyaláb lélegzetelállítóan gyönyörű télen-nyáron egyaránt, de a szigetecskén található Mitford Ház is nyújt némi izgalmat és látványosságot. Ebben az épületben húzta meg magát ugyanis Unity Mitford, a nácizmus és magát Adolf Hitlert is szenvedélyesen szerető arisztokrata lány, Lord Mitford és Lady Redesdale hat gyermekének egyik legkülönösebbike. Története egy kalandos és tanulságos lenyomata a világtörténelem talán legszörnyűbb időszakának egyik kevésbé ismert árnyoldalának.


A hat Mitford-testvér mind veszélyes, érdekes és állítólag gyönyörű lány volt. A nővérek között mégis talán Unity a legérdekesebb, aki 1934-ben Németországba költözött, ahol rabul ejtette a katonai parádék és egyenruhák látványa, a zene és Hitler fanatikus megjelenése. A lány kialakuló nácizmusa egybeforrt a Führer iránt érzett csodálattal. Eltökélt szándéka volt személyesen is találkozni vele, és ettől senki sem tántoríthatta el. Hónapokon át próbált meg minél közelebb lopózni Hitlerhez, míg végül elérte célját. Ekkor apjához címzett levelében Unity így írt: "Olyan boldog vagyok, talán én vagyok a legboldogabb lány a világon." Hitler és Unity szoros barátságot kötöttek, Diana nevű nővére pedig hozzáment az ugyancsak fasiszta Oswald Mosley-hoz. A kézfogót Goebbels rajzszobájában tartották, és az egyik tanú, maga a Führer volt. A brit sajtó később már azt is írta, hogy Unity lett Hitler titkos menyasszonya, ez azonban nem bizonyosodott be. 



Mikor élesedett a viszony Németország és Nagy-Britannia között, a lány azt mondta családjának, hogy legszívesebben megölné magát, ha háború törne ki a két ország között, de nem hittek neki. Ő viszont komolyan gondolta, és beváltva ígéretét, egyszerűen fejbe lőtte magát egy templomban, a hadüzenet napján, 1939-ben. Az öngyilkossági kísérlet csak kísérlet maradt, annak ellenére, hogy az orvosok később képtelenek voltak eltávolítani a golyót Unity fejéből. A lányt fizikailag és mentálisan is megnyomorította az eset. A család igyekezett békét teremteni számára, és ekkor költöztek el a Mull melletti Inch Kenneth-re. A sziget jó hatással volt a lányra, egészsége javult, önmagát pedig a vallásban találta meg újra. A lányhoz kapcsolódó fotók és egyéb tárgyi emlékek ma megtalálhatók a misztikus Mitford Ház múzeumában, abban a különleges épületben, amely fura és hátborzongató lenyomata a náci Németországnak, s egy borzalmas időszaknak, távol Berlintől.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése